AJANKOHTAISTA

Huoneiston avaimet

Avain on arvoesine ja avainten haltijoista tulee pitää lukua. Varmistamme päivittäin, että tarvitsemamme avaimet ovat mukanamme tai hyvin käsillä mutta silti mietimme hyvin harvoin, montako kotimme avainta on ulkopuolisten käsissä maailmalla. Emme tiedä minne ovat joutuneet meidän tai lastemme hukkaamat avaimet, tai onko edellinen asuntomme asukas palauttanut kaikki aikanaan teettämänsä avaimet.

Avainturvallisuus

Mikäli avaimia on teillä tietymättömillä, koko lukitusta ei välttämättä tarvitse uusia, vaan pelkkä sarjoituksen uusiminen riittää. Silloin entiset avaimet eivät enää avaa lukkoja. Sarjoituksen uusimista suositellaan aina avainten kadottua tai avainturvallisuuden muuten heikennyttyä. Huoneistoavaimen kadotessa tulee aina kuitenkin arvioida, tullaanko avainta käyttämään yleisissä tiloissa ilkivaltaisesti tai rikollisesti. Tällöin pelkän huoneisto-oven sarjoittaminen ei riitä; vaan koko kiinteistön sarjoittaminen tulee ajankohtaiseksi.

Tarve sarjoituksen uusimiseen korostuu, mikäli asunnon lukoissa on käytössä sellainen avainjärjestelmä, johon voidaan tehdä lisäavaimia missä tahansa avainpalvelupisteessä pelkkää avainta näyttämällä.

Lisäavaimet

Avainturvallisuus on tärkeä osa lukituksella aikaansaatua suojausta.  Asukkaiden tulee säilyttää huolellisesti kiinteistön avaimia. Mikäli avain jostakin syystä katoaa, ja on vaarana, että avainta tullaan käyttää rikolliseen tai ilkivaltaiseen tarkoitukseen,  tulee harkita huoneiston tai jopa koko kiinteistön uudelleen sarjoitusta. Keskustele asiasta rehellisesti taloyhtiösi isännöitsijälle.

 

Mikäli tarvitset huoneistoon lisäavaimia (exec- tai tuplaura-avaimia), niitä voi tilata ainoastaan huoneiston osakkeenomistaja / osakkeenomistajat.

 

Vuokralainen voi tilata lisäavaimia ainoastaan osakkeenomistajan kirjallisella valtakirjalla, jossa tulee olla myös osakkeenomistajan ilmoitus lisäavainten lukumäärästä. Valtakirja tulee toimittaa Isännöitsijätoimisto Aimo Astala Oy:n ennen tilauksen eteenpäin menemistä (posti/faxi/tuonti). Lisäavaintilaus toimitetaan lukkoliikkeelle vasta valtakirjan saannin jälkeen.

 

Avaintilaus toimitetaan lukkoliikkeelle, joka ottaa tilaajaan yhteyttä avaimen valmistuttua.

 

Avaintilaus kestää noin 1-2 viikkoa; riippuen Abloy-tehtaan tilauskannasta.

 

Lisä-avaimien hinta vaihtelee avaintyypin mukaisesti: axec-avain n. 25 euroa, tupla-ura noin 15 euroa. Avain tulee maksaa lukkoliikkeelle noudettaessa.

 

Lisäavaimia voi tilata kohdasta ”tilaa / lisä-avaimia”.

Turvalukot

Asuntomurrot tehdään varsin usein niihin huoneistoihin, joissa ei ole varmuuslukkoa.  Varmuuslukko parantaa merkittävästi huoneiston lukituksella saatavaa turvallisuutta. Varmuuslukon olemassaolo ja käyttö alentaa joissakin tapauksessa myös kotivakuutuksen vuosimaksuja. Tiedustele asiaa omalta kotivakuutusyhtiöltä.

 

Suosittelemme turvalukon/varmuuslukon asentamista kodin ulko-oveen.

 

Varmuuslukot voidaan sarjoittaa siten, että huoneiston käyttölukon avain avaa myös varmuuslukon. Lukkojen avaaminen helpottuu ja nopeutuu, koska ei tarvitse käsitellä useita avaimia tai etsiä oikeaa avainta ovea avattaessa.

Lukkojen sarjoittaminen helpottaa kulkemista, pienentää avainnippua ja vähentää mukana kannettavien avainten määrää. Sarjoittaminen on mukavuustekijä, joka ei vähennä millään tavalla lukitusturvallisuutta.

Mikäli haluat sarjoittaa varmuuslukon oman huoneistosi kotiavaimeen, tilaa avaintilauskaavake Isännöitsijätoimisto Aimo Astala Oy:n asiakaspalvelusta, info@astala.fi. Turvallisuusohjeistukset kuitenkin suosittelevat, ettei varmuuslukkoja sarjoiteta toimimaan rivi- ja kerrostalojen yleisavaimella. Muista mainita tästä sarjoitusta tilattaessa.

Lukkojen huolto

Toimiakseen moitteettomasti myös lukkoja on huollettava säännöllisesti. Lukkojen omatoiminen huoltaminen on onneksi poikkeuksellisen vaivatonta.

 

Tippa erityisesti lukkojen voiteluun tarkoitettua lukkoöljyä kriittisiin kohtiin eli:

  1. teljille (eli lukon kielekkeisiin)
  2. avainpesään (eli mihin avain työnnetään)
  3. vääntönupin juureen (mistä ovi avataan sisäpuolelta)

 

Kun teet tämän voitelun kerran vuodessa, varmistat, että lukkoa on mukava käyttää. Tarkista vielä, että lukon vääntönupin ja painikkeen kiinnitysruuvit ovat kunnolla kiinni.

Mikäli lukon toiminnassa tai huoltamisessa on ongelmia; pyydämme ilmoittamaan asiasta huoltoliikkeelle niin he tekevät työt puolestasi.