AJANKOHTAISTA

Muuttajalle

Maistraatille on lain mukaan ilmoitettava muutosta ja maastamuutosta aina kun kotikunta tai siellä oleva asuinpaikka muuttuu. Ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Vakinaisen osoitteen perusteella määräytyy mm. verotuskunta, äänestyspaikka ja joidenkin sosiaaliturvaan liittyvien palveluiden saanti.

Pyydämme ystävällisesti muuttosi yhteydessä huomioimaan seuraavat asiat:

1. MUUTTOILMOITUS VIRANOMAISILLE

Tee virallinen muuttoilmoitus joko puhelimitse, internetissä, suoraan postiin tai maistraattiin.

Sinun tarvitsee tehdä vain muuttoilmoitus. Yhdellä muuttoilmoituksella tietosi päivittyvät sekä Postiin että valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään, jota maistraatit ylläpitävät. Väestötietojärjestelmästä ne välitetään automaattisesti viranomaisille ja useille muille tahoille. Posti ilmoittaa uudet osoitetietosi myös useiden yritysten asiakasrekistereihin, jos olet näiden yritysten asiakas (kts yrityslistaus www.muuttoilmoitus.fi ). Muuttoilmoitus on lakisääteisesti tehtävä viikon kuluessa muutosta. Kun teet ilmoituksen jo viikkoa ennen muuttoa, varmistat että saat postisi heti oikeaan osoitteeseen.

Internetissä

Sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi (24 h/vrk) verkkopankkitunnusten, sirullisen henkilökortin tai Postin käyttäjätunnuksen avulla.

Puhelimitse

Soittamalla muuttopuhelimeen maanantaista perjantaihin klo 8.00 – 20.00 ja lauantaisin klo 9.00 – 14.00:
– suomenkielinen palvelu  0200 71000 (pvm/mpm)
– ruotsinkielinen palvelu 0200 27100 (pvm/mpm).

Muutto Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen on ilmoitettava joko internetissä tai lomakkeella.

Lomakkeella

Muuttoilmoituksen voi tehdä edelleen myös lomakkeella, joita saa mm. Postista ja maistraatista.

Muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Tekemällä muuttoilmoituksen hyvissä ajoin ennen muuttoa, voi varmistaa, että postit tulevat heti oikeaan osoitteeseen. Ajantasaiset osoitetiedot nopeuttavat asiointia kotikunnassa, verot menevät oikeaan kuntaan ja vaaleissa pystyy äänestämään oman asuinalueen äänestyspaikassa.

2. MUUTTOILMOITUS TALOYHTIÖLLE

Viranomaisille tai Postille tehtävä muuttoilmoitus ei valitettavasti välity millään tavalla taloyhtiölle. Tämän johdosta on erittäin tärkeää, että muuttoilmoitus tehdään myös taloyhtiön edustalle, kiinteistöhuollolle tai talonmiehelle. Heidän yhteystiedot löytyvät taloyhtiön papereista, ilmoitustaululta tai AIMO-palvelusta.

Tee muuttoilmoituksesi kiinteistöhuoltoyritykselle tai talonmiehelle joko sähköpostitse, kirjeitse tai soittamalla. Kun olet tehnyt muuttoilmoituksen myös taloyhtiölle:

 • kiinteistöhuoltoyritys vaihtaa nimesi nimitauluihin ja huoneiston oveen
 • voit varata saunavuoroja, autopaikkoja, autotalleja.
 • kiinteistöhuoltoyrityksellä on oikeus avata sinulle huoneiston ovi yleisavaimella, jos avaimesi hukkuvat tai unohtuvat kotiin.
 • voit tilata talonkirjaotteen.
Muuttajan muistilista
 • Muuttoilmoitus viranomaisille ja samalla postiosoitteen muutosilmoitus
 • Muuttoilmoitus taloyhtiölle, pääsääntöisesti huoltoyhtiön kautta
 • Yhteydenotto isännöitsijätoimistoon vesimaksutietojen, saunavuorojen, autopaikkojen ja jonotuslistojen yms. osalta, jotta isännöitsijätoimisto voi lähettää ko. maksulomakkeet.
 • Tee halutessasi Postin kanssa edelleenlähettämispalvelu. Posti ohjaa vanhaan osoitteeseen tulevat osoitteelliset postilähetykset ja kotimaassa myös tavaralähetykset haluamasi ajan uuteen osoitteeseen. Palvelu on maksutonta yhden kuukauden. Saat tekemästäsi muuttoilmoituksesta (pysyvästä muutosta) vahvistuksen, jossa on myös tarjous edelleenlähettämispalvelun jatkamisesta. Maksullisen jatkosopimuksen voit tehdä aina vuodeksi kerrallaan.
 • Sähkösopimuksen siirto
 • Puhelimen ja atk-systeemien siirto
 • Telehallintokeskus/tv-lupa
 • Pankit ja vakuutusyhtiöt
 • Kotivakuutuksen siirto, mahdollinen muuttovakuutus ja vakuutusturvan tarkistaminen
 • Lehtitilaukset ja kirjasto
 • Osoitteenmuutoskortit
 • Tarkista palovaroittimen kunto, vaihda patterit ja varmista, että huoneistossa on riittävästi palovaroittimia. Yksi palovaroitin kattaa normaalista noin 60 neliön alan.